Tuesday, 3 November 2015

Objective question test series for GPAT: Part III

This is the third part of the objective questions for GPAT. We hope you will be benefited from our effort. The topic covered include:

Answers are given below in the comments.

1. Micromeritics
3. Parkinson's disease and drugs used for the treatment
4. Local Anesthetics
5. Nuclear Magnetic Resonance spectroscopy
6. Basic organic Chemistry
7. Non-Steriodal Antiinflammatory drugs (NSAIDs)
8. Interfacial Phenomenon

1.       1. Which of the following is employed for the study of particle volume measurement?
a)       Coulter current method b) Andearson apparatus c) Sieving d) Optical microscopy

2.       According to USP, the coarse powder is defined as which can pass 50% through the sieve no. of:
a)       Greater than 1000 b) 355-1000 c) 180-355 d) 125-180

3.       The SI unit of specific surface is :
a)       m2/Kg            b) m/Kg        c) m-1     d) m-2

4.       Haussner index for a free flowing powder should be equal to:
a)       1.2    b) 1.6   c) 1.8   d) 2.6

5.     A powder has true volume of 20 ml and bulk volume was found to be 25 ml. What will be its predicted flow property?
a)       Free flow    b) Good flow     c) Fair flow   d) Poor flow

6.       For the good flow of a powder its angle of repose should be:
a)       Less than 30   b) 30 to 40    c) 40 to 50 d) Greater than 50

7.       The SI unit of surface tension is:
a)       Nm     b) NmSec      c) N/m      d) Nm/sec

8.       The SI unit of surface free energy is:
a)       Nm     b) NmSec      c) N/m      d) Nm/sec

9.       Du Nouy ring method used for the calculation of surface tension of liquid employs a ring which is made up of:

a)       Platinum- Gold     b) Platinum- Iridium  c) Gold-Silver  d) Platinum-Silver

10. Difference between the potential between the actual surface and the neutral region in a solid liquid interface is defined as:
a) Zeta potential  b) Nernst Potential  c) Both  d) None of the given

11. For perfect wetting of a solid surface, the contact angle of the wetting liquid with solid surface should be:
a) 0     b) 10-90  c) 90-180  d) 180

12. For assessing the wetting ability following test is employed:
a) Draves test b) Air permeability method c) Coulter-current apparatus d) None of the above

13. The SI unit of spreading coefficient is:
a)       Nm     b) NmSec      c) N/m      d) Nm/se

14. Volhard’s method for the endpoint detection in the precipitation titrations is mainly used for the:
                  a) Acidic solution   b) Basic solutions   c) Neutral solutions   d) all solutions

15. Which of the following can be used as an indicator in the Fajan’s method of end point detection in  the precipitation titrations?
a) Eosin b) Flourscein   c) None of the above d) Both

16. Which of the following method employed back titration for the determination of end point in precipitation titrations?
a) Fajan’s Method  b) Volhard’s method c) Mohr’s method d) None of the above

17.  Which of the following method employed the principal of adsorption for the determination of end point in precipitation titrations?
a) Fajan’s Method  b) Volhard’s method c) Mohr’s method d) None of the above

18. End point determination in the Mohr’s method is done by the help of following indicator:
a) Eosin b) Flourscein  c) Chromate    d) Permagnate

19. Which of the following local anaesthetics is an amide chemically?
a) Procaine   b) Lidocaine  c) Cocaine  d) Benzocaine

20. Which of the following local anaesthetics is an ester chemically?
a) Tetracaine   b) Bupivicaine  c) Mepivicaine  d) Prilocaine

21. The short acting local anaesthetic among the following is:
a) Procaine   b) Lidocaine  c) Cocaine  d) Benzocaine

22. The main mechanism of action through which local anaesthetics act is:
a) Ca channel blockers  b) Na Channel blockers  c) K Channel opener  d) Chloride channel blocker

23.      Hybridization of carbon atom in a carbocation is:
a)      Sp3
b)      Sp2
c)      Sp
d)     Dsp3

24.      When an external magnetic field is applied, what happens to the protons in a sample?
a)      All protons align with the field.
b)      All protons align opposite to the field.
c)      Some protons align with the field and some align opposite to it.
d)     All protons assume a random orientation

25.      Which of the following will readily go for SN1 reaction:
a)      Methyl chloride
b)      1 methyl 1, chloro ethane
c)      1,1 di methyl 1, chloro ethane
d)     Chloroethane

26.      The part of the brain most affected in Parkinson’s Disease is
a)      Corpus striatum
b)      Putamen
c)      Substantia nigra
d)     Thalamus

27.      Why is dopamine not the drug of choice for symptomatic treatment of Parkinson ’s Disease when the symptoms of Parkinson’s disease are caused by loss of dopamine
a)      Dopamine cannot cross the blood brain barrier
b)      Dopamine has serious side effects
c)      Dopamine is less tolerated
d)     All of the above

28.      Which of the following compounds has the MOST deshielded protons?
a)         CH3Cl
b)         CH3I
c)         CH3Br
d)         CH4

29.      Levodopa is used along with Carbidopa in the treatment of Parkinson’Disease because Carbidopa
a)      Aids Levodopa to cross blood brain barrier
b)      Blocks the early conversion of Levodopa into dopamine
c)      Enhances the absorption of levodopa
d)     All of the above

30.      Which of the following compounds is used as the refrence copmpound in the PMR spectroscopy?
a)      Tetramethylsilane
b)      methyl fluoride
c)      methanol
d)     Methyl amine

31.      MAO-B inhibitor in the treatment of Parkinson’s Disease
a)      Converts levodopa to dopamine
b)      Delays the metabolism of dopamine
c)      Triggers dopamine receptors
d)     All of the above

32.  Which of the following can be used as solvent in the PMR spectroscopy?
a)      Carbon Tetrachloride
b)      Chloroform
c)      Butanol
d)     Ethanol

33.  Which of the following is most stable carbanion?
a)      10 carbanion
b)      20 carbanion
c)      30 carbanion
d)     Methyl carbanion

34.  Which of the following reaction undergoes through free radical mechanism?
a)      Chlorination of methane in the presence of light
b)      Addition of HBr to alkene
c)      Reaction of alcohol in the presence of an acid
d)     Addition of HCl to alkyne

35.  The most stable carbocation among the following is:
a)      10 carbocation
b)      20 carbocation
c)      30 carbocation
d)     Methyl carbocation

36.  Bradykinesia of Parkinson’s disease is
a)      Hurried walking
b)      Slowness of movement
c)      Small handwriting
d)     Soft speech

37.  The common cause of chronic progressive parkinsonism is
a)      Gene mutation
b)      Toxins
c)      Trauma
d)     All of the above

38.  The unit of chemical shift in PMR spectroscopy is:
a)      Hertz
b)      Ppm
c)      Joules
d)     Testla

39.  Arrange the following compounds in order of decreasing chemical shift for the underlined hydrogens (largest รค value first, smallest value last).
            CH3CH2CH3
CH3OCH2CH3
Cl2CHCH2CH3
ClCH2CH2CH3
                  a
      b
      c
     d
a)      b > c > a > d
b)      b > c > d > a
c)      c > b > a > d
d)     c > b > d > a

40.  The unit of coupling constant in PMR spectroscopy is:
a)      Hertz
b)      Ppm
c)      Joules
d)     Testla

41.  Electromagnetic radiations used in the PMR spectroscopy is:
a)      UV radiations
b)      Radio wave frequency
c)      Infrared radiations
d)      Short wave radiations

42.       The electrophilic substitution reactions occurring at pyrrole occurs most predominantly at :
a)       C-2        b) C-3       c) C-4        d) C-5

43.       The electrophilic substitution reactions occurring at indole occurs most predominantly at :
b)       C-2        b) C-3       c) C-4        d) C-5

44.       Which of the following heterocyclic compounds will readily undergo Diels-Alder reaction?
a)       Furan b) Thiophene c) Benzene d) Pyrrole

45.       Which of the following compounds has the MOST deshielded protons?
a)    CH3F
b)    CH3Cl
c)     CH3OH
d)    CH4

46.       The time dependent viscosity change is observed in some fluids. In one such case, Gel-Sol-Gel transformation is observed. This phenomenon popularly known as:
a)       Rheopexy b) Negative Thixotropy c) Thixotropy d) Bingham bodies

47.       An typical example of Bingham bodies include:
a)       Paints  b) Emulsion c) Suspension d) Toothpaste

48.       Which of the following is the unit of kinematic viscosity?
a)       Pa.s    b) m2s-1  c) Poise d) Nm

49.       The fluid in which viscosity increases with increase in rate of shear is considered as:
a)       Plastic flow b) Dilatant flow c) Pseudoplastic flow d) Newtonian flow

50.    An typical example of pseudoplastic fluid include:
b)       a) Paints  b) Emulsion c) Suspension d) Toothpaste

51.    Which of the leukotrienes is chemotactic in nature?
a)       LTB4  b) LTC4   c) LTD4   d) LTE4

52.    Platelet aggregation is mainly achieved by the activation of which of the following?
a)       TXA2   b) PGI2  c) PGE2   d) PGA2

53.    Which of the following NSAIDs is prodrug?
a)       Phenylbutazone  b) Sulindac  c) Phenacetin d) All of the above

54.    Only basic NSAIDs among the following is:
a)       Phenylbutazone  b) Sulindac  c) nabumetone d) All of the above

55.    The hepatotoxic metabolite produced due to the metabolism of paracetamol is:
a)       N-accetyl-benzoquinone
b)       N-cysteine-benzoquinone
c)       N-tyrosine-benzoquinone
d)       N-methyl-benzoquinone

56.    Which of the following drugs is inhibited by the Accetyl salicylic acid in the body”
a)       Thiazide b) Methotrexate c) Phenytoin d) Warfarin

57.    Agranulocytosis is caused by which of the following NSAID?
a)       Phenylbutazone  b) Sulindac  c) nabumetone d) All of the above

58.    The treatment given in the hepatotoxicity of paracetamol includes:
a)       N-accetyl-cysteine
b)       N-cysteine- cysteine
c)       N-tyrosine- cysteine
d)       N-methyl- cysteine

59.    Which of the following NSAIDs exert its mechanism of action mainly through inhibiting release of cytokines from WBC?
Phenylbutazone  b) Sulindac  c) nabumetone d) Nimesulide

This is an initiative to help our pharma community through spreading the knowledge. We are here committed to provide you high quality study material free of cost. If you also want to be the part of this initiative just like and share our facebook page so that more and more people can be benefited. Here is the link of our FB community: GPATCRACKERS

3 comments:

  1. 1 a) 2 a) 3 a) 4 a) 5 d) 6 a) 7 c) 8 a) 9 b) 10 b) 11 a) 12 a) 13 c) 14 a) 15 c) 16 b) 17 a) 18 c) 19 b) 20 a)
    21 a) 22 b) 23 b) 24 c) 25 c) 26 c) 27 d) 28 a) 29 d) 30 a) 31 d) 32 a) 33 a) 34 a0 35 c) 36 b) 37 d) 38 b) 39 b) 40 a)
    41 b) 42 a) 43 b) 44 a) 45 a) 46 c) 47 d) 48 b) 49 b) 50 c) 51 a) 52 a) 53 d) 54 c) 55 a) 56 57 a) 58 a) 59 d)

    ReplyDelete
  2. sir..your article 5 imp topics for gpat very helpful me.but now i have only 2 months for exam.i have tension how prepare .plz tell me sir

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Dear,

      You can prepare for GPAT in two months also. Only thing now you have to utilise your time very wisely. Focus on the core subjects now only. Pharmacology, Pharmaceutics and pharmacognosy can help you cross that landmark for the GPAT.

      Also most important thing is not to forget to solve the questions of last 15 years of GPAT.

      Also here in our site you will get the objective questions. Practice them all before exam. All the best for your preparation. If still any doubt feel free to ask.

      Delete